lørdag den 28. oktober 2006
Æblemos i microovnen - bare nemt
Alle vore fuglefoderhuse
Et stort fuglefoderhus foran vinduet i mit arbejdsværelse

Foderhuset foran soveværelsesvinduet
Jeg skyndte mig at komme op af fjerene i går morges, hvor der bare var det flotteste lys over haven - det var næsten helt forårsagtigt, selv om datoen var den 27. oktober - utroligt. Min Peter lavede fuglefoderhuset til mig da jeg gik på pension og det er herligt at se ud på fuglenes aktivitet. Fra min seng kan jeg også se stærekassen i æbletræet.


Min fingersnilde gemal har lavet alle disse fuglehuse til os.
Teaktræsmøblerne renses

Kaustisk soda sprøjtes eller pensles på møblerne
Kaustisk soda er stærkt ætsende (basisk) så man skal bruge en børste med nylonhår, alt andet bliver ætset op. Læs omhyggeligt brugsanvisningen på emballagen. Og husk gammelt tøj, gummihandsker og beskyttelsesbriller. Hav altid rent vand i nærheden når du arbejder med opløsningen. Møblerne bliver helt mørke, når den kaustiske soda har virket et par minuttter. Så børster jeg med en stiv børste, og skyller efter med rent vand.
Neutralisering med citronsyre opløst i vand
Det tager kun et øjeblik, før man kan se at citronsyren neutraliserer og lysner træet igen. Når det har virket et kvarters tid - om sommeren kan man være nødt til at gøre træet vådt igen, fordi virkningen ophører når citronsyren tørrer ind, ja så mangler man kun at skylle godt efter med rent vand. Jeg vil dog efterfølgende sjaske stolene ind med en sæbeblanding (træsæbe). Desværre begyndte det at regne inden stolene var helt tørre, hvilket ellers går ret hurtigt med teaktræ på grund af dets olieindhold. Vandet trænger kun ind i træets overflade. Det sidste billede er taget af stolen inden den var helt tør.
Caféstolene blev renset og træsæderne slebet let og lakeret med gulvlak.
Det er nu mest for den store Fuchsias skyld jeg har taget billedet. Jeg ved stadigvæk ikke hvordan jeg skal overvintre den. Den står i en plasticspand og er flytbar. Måske får den en tilværelse som nomade og må flyttes fra terasse til udhus, til garage, til værksted - og forhåbentlig ikke til komposten.
onsdag den 25. oktober 2006
Det gode vejr fortsætter - men....

Jeg har syet nogle lange poser af noget gammelt gardisettegardin. Poserne bliver fyldt op med leca-sten og lagt i bunden af mine krukker. Om efteråret er det nemt lige at tage posen op igen, ryste den - og så er den klar til næste forår. Dejligt at være fri for at rode "drænet" frem af jorden, som dengang jeg brugte knuste potteskærver som dræn.
Dekorative svampe omkring lærketræet
Hjertetræet i sin flotte efterårsdragt
Lidt flere efterårsfarver - men meget sommer endnu
torsdag den 19. oktober 2006
Sommeren der ikke ville slutte


Store pindesnittedag hos farfar og farmor i efterårsferien


De første tegn på efterår - rønnebærrene er røde
Sommeren kom sent i år, men til gengæld er den blevet her længe. Det er først nu de første tegn på efteråret er begyndt at vise sig. Jeg nænner næsten ikke at hive sommerblomsterne op endnu.

Morgensol i køkkenet en tidlig oktoberdag

Spraglede roser til bordpynten
Disse spraglede roser er egentlig mere sjældne end kønne, men sammen med den fersken/orangefarvede dug var de meget smukke.



Jeg kunne ikke nænne at smide de smukke japanske kvædefrugter fra den opgravede busk væk, derfor blev de bundet fast til den sjove troldhasselgren, som jeg har sat midt i krukken

Min søster i Flensborg har et rigtigt gammeldags kvædetræ, som aldrig har båret så mange frugter som i år. De er bare så smukke at se på og dufter simpelthen dejligt. Men man kan ikke spise dem - de indeholder samme syre som slåen, så hvis man gerne vil være "snerpet", skal man bare tage et bid af en kvæde. Til gengæld giver de en pragtfuld gelé med den allersmukkeste orange farve.
lørdag den 14. oktober 2006
Færdigt arbejde og forhaven trimmet

Jeg har forelsket mig i denne skønne bunddækkeplante, som får lange blomsterstande med smukke blomster om sommeren. Alrunerod er en vinterhård staude og den der ses på billedet plantede jeg sidste efterår i en krukke, hvor den nu var blevet alt for stor. Jeg har flere eksemplarer fra krukker og de er alle skifte ud med nye små planter og de store er kommet i jorden andre steder, som for eksempel her.

Vi er de heldige indehavere af 3 toiletter og dermed 3 brønddæksler, som af en eller anden årsag ligger så højt at de kommer i karambolage med flisebelægningen. På dette dæksel har vi sat en krukke og jeg håber at efeuen efterhånden vil brede sig ud over dækslet.

Jeg altid syntes bedre om rundinger i haven end om firkantede hjørneafslutninger. Det gælder også for bede af alle slags. Knækstensfliser er lige store nok til at lave rundinger med en lille radius, men det gik lige. Ny fortrappe med anden hældning
Den gamle fortrappe hældede lidt bagover, mens den nye hælder fremad, så vandet kan løbe af. De første gange jeg rendte op og ned af den føltes det meget mærkeligt, men vi vænner os vel til den. Med den store mængde fliser og sten der skulle bruges ville vi genbruge de gamle sten. Alene bortskaffelsen ville koste en formue. Nu er jeg glad for at vi genbrugte fliser og sten, for de har den rette patina og lader planterne komme til deres ret. Alle roser er plantet ned igen og det var et større arbejde. Man kan ikke plante roser, hvor der før har stået roser, så jeg var nødt til at skifte al jorden i rosenhullerne ud med anden jord. Heldigvis havde vi kastet al jorden der var tilovers bag stenene op på "2. sal" . Nu kunne jeg bare tage jorden derfra.

For enden af knækstensmuren stod der et ældgammelt hyldetræ som skærmede lidt for naboens røde bil. Træet måtte væk sammen med en japansk kvæde, som det tog 2 timer at få gravet ud, ellers kunne vi ikke komme til stenkanten. Nu må jeg vælge at at se på den ende af haven med en drengs øjne: "Nøj for en smart lastbil". Men der er plantet nye ligusterbuske allerede.

Jeg har moret mig med restfliserne og sparede turen til lossepladsen

Havebænken er blevet benyttet flittigt hele sommeren. Men benene havde vi sat på 4 fliser - med det resultat at fruen ikke kunne nå jorden med egne ben. Efter at vi har lagt fliser under bænken skulle "fodskamlen" ikke være nødvendig mere.
Så er alle fliser på plads








