torsdag den 20. juli 2006
"Rysteribs" og barndomsminder
onsdag den 19. juli 2006
Vi har "hugget" sten og købt regnmåler
tirsdag den 18. juli 2006
Fugl af jern og levende fugle



torsdag den 13. juli 2006
Fornyelse af terassebedet
onsdag den 12. juli 2006
Blomsterbilleder til postkort

Lavendeltid

Lavendler holder møllene borte fra vores lækre uldtrøjer. Vores bedstemødre havde en sød og romantisk måde at gøre det på. Enten ved at fylde blomsterhovederne i små broderede bomuldsposer eller ved at flette dem i spindler. Man skal til et spindel bruge et ulige antal friske lavendel-stilke - hvis de er for tørre, knækker de. Jeg har brugt 9 x 3 stilke. Og der skal bruges ca. 1½ meter silkebånd i ½ cm bredde.
- Fjern bladene fra stilkene
- Læg blomsterhovederne sammen og bind den ene ende af silkebåndet stramt omkring stilken lige under blomsterhovederne. Klip den overflødige stump bånd af
- Bøj nu forsigtigt stilkene bagover så de dækker blomsterhovederne
- Saml stilkene 3 og 3 med en tråd eller et gummibånd
- Flet nu ud og ind over stilkene - gerne lidt stramt
- Slut med en løkke til ophæng og en pyntesløjfe.
- Hæng spindlen til tørre inden den hænges i klædeskabet eller lægges i skuffen.


Den pinkfarvede rose i baggrunden hedder "Lady Chatterly" og er en krydsning af rosen "Super-Star" og "Queen Elisabeth". Når jeg nipper afblomstrede roser, plukker jeg gerne en fuldt udsprunget rose til en lille glasskål. Så kan jeg gå og dufte til den mange gange i løbet af dagen.

Lavendelposer har jeg i mange forskellige variationer. Nogle er syet af fint hørlærred og broderede, andre er syet af smukke stofrester. Poserne på billedet er syet af smalt køkkengardinstof. Båndet er trukket igennem hullerne foroven og lavendlerne i posen fornyes hvert år. Det kan også sagtens gå an at bruge tørrede lavendelstænger og blade, men der er mest æterisk olie i blomsterne. Poserne hænges direkte på bøjlerne med de uldne "sager". Tøjet kommer til at dufte dejligt - og hvem kan ikke huske duften af de gamle mølkuglers naftalin. Godt man er fri for det.
fredag den 7. juli 2006
En herlig duft i stuen
Så er det rosernes tid.....

Astrid Lindgren - buskrose
Jeg har plantet 3 buskroser roser af denne sort. De bliver enormt høje og brede - op til 2 meter og holder sig stive og strunke. Rosen har dejlige blanke blade, og i de 10 år jeg har haft dem, har de ikke været angrebet af sygdom. Roserne ser lidt gammeldag ud - en smule buttede i formen. Den blomstrer helt til frosten sætter ind.
Rød espalierrose med duft
Hvid espalierrose med duft
De første roser i blomst er espalierroserne, der støtter sig til en varm murstensvæg, som holder på varmen, når det bliver køligt om aftenen. De hvide roser dufter dejligt, men hver enkelt blomst holder kun 3 dage inden jeg nipper dem af for at fremme næste blomstring - og undgå at blomsterbladene flyver over det hele. De røde roser, som næsten kan nå ind i soveværelsesvinduet holder derimod i over 10 dage og er flinke til at blive hængende på busken. Rosen har en dejlig ikke sød duft. Min mand holder mest af de mørkerøde blomster, så det er hans yndlingsblomst.

Orangefarvet potterose fra " Roses for ever"
Disse roser blev ved påsketid for 3 år siden købt som bittesmå potteroser og senere plantet ud i haven. Her har de helt ændret karakter. De er blevet næsten 70 cm høje og har fået meget store blomster. Rosen blomstrer hele sommeren med overdådigt mange blomster.
Klematis, storkenæb og løvefod
Forskelligt antal kronblade ?
Rød klematis på redskabsskuret Den flotte røde klematis med navnet Clematis viticella "Julia Correvoner er blot 3 år gammel og i år overrasker den ved at blomsterne har forskelligt mange kronblade - på samme plante. Det har jeg før oplevet med en lyserød klematis, som det ene år har dobbelte blomster, og næste år er det bare enkle blomster. Den røde klematis og det grå vejrbidte træ fra haveskuret står så flot sammen. Læg også mærke til grenstumpen, som vi har døbt "Danserinden"

Løvefod og storkenæb er i fuld blomst nu. Når storkenæb (Geranium) er afblomstret, men ikke har smidt sine frø, klipper jeg den helt ned. Efter 14 dage står den igen med små grønne tuer og kan nå en blomstring mere.

Når solen står på sit højeste ved middagstid er der pragtfuld skygge ved havebænken og det bliver der ved med at være til henved 7-tiden. Det er også der de skyggetålende planter - blandt andet ørnebregnen breder sig. Bag ved ørnebregnen en formklippet liguster. Fra bænken har vi udsigt til bålpladsen og til det runde bed med blågran og rododendron, men græsplænen er desværre snart en afsvedet græsmark. Vi har aldrig vandet med slange eller spreder på de store arealer, så i denne tid slæber jeg rundt med vandkander.
