søndag den 16. juni 2013

Min "stengevinst" fra Ide Nyts havekonkurrence


Sidste sommer vandt jeg i Ide-Nyts havekonkurrence et gavekort på 3.000 kr. fra Lithos Natursten .Det voldte noget hovedbrud med at finde ud af, hvad beløbet skulle bruges til. Man kan ikke få ret meget natursten for 3.000 kr og vi har ikke planlagt større forandringer. Det endte med at jeg kunne få to sandstenskrukker, som dog var noget dyrere end mit rådighedsbeløb for pengene. Krukkerne sælges ikke mere og fremgår ikke af Lithos salgsmateriale. 
Krukkerne ankom meget velemballerede, men jeg blev mega-skuffet da jeg pakkede de algebegroede og slimede krukker ud. De vejer nok også 50 kg stykket - mindst. Afsenderen vidste åbenbart ikke at krukkerne var blevet så grimme under opbevaringen og tilbød at jeg bare kunne beholde dem og købe andet for mit gavekort, da jeg var lidt utilfreds med leverancen.

Efter adskillige rengøringskure med algefjerner og skuresand er krukkerne endelig blevet pæne.

For en måned siden havde jeg så bestemt mig til at jeg ville bestille 70 brosten i Sandsten og 1 trappetrin i Sandsten. Sidst i maj lå sendingen så på vores fortov. Jeg tror at trappestenen vejer omkring 250 kg, og den kunne ikke tages fra pallen med sækkevognen. Både gemalen og jeg tænkte: Hva' nu?
Det var ikke lige sådan jeg havde forestillet mig krukkerne

Under de store krukker har jeg meget stabile undervogne lavet af møbeltransporthjul . Dem  fik vi med brækstang og omtanke sat under trappestenen. Derefter kom der et reb omkring hele molevitten inden den videre transport, som skulle foregå over en lang strækning på græsplænen, udenom den runde lærkehæk og videre ned på den lille terrasse uden for mit arbejdsvindue. Transporten over græsplænen gik ved hjælp to tykke spånplader, som vi flyttede frem, stykke for stykke. Undervejs talte vi om de stakkels mennesker, som havde bygget pyramiderne. Det blev også emnet for aftenens Google opslag.


Af en eller anden årsag har vi aldrig haft en trappe foran denne dør


Nu kan jeg nøjes med et lille skridt ned ad trappen fra mit arbejdsværelse

Mit roderi omkring bålbedet, hvor de gamle møre cementsten blev skiftet ud med brosten af natursten var en knap så tung opgave, men da stenene er "natur" huggede, havde de også meget varierende tykkelser. Men nu kan jeg jo altid gå og rette på dem i sommerens løb. De har ikke andet formål end at afgrænse bedet.

Cementstenen omkring æbletræet blev også skiftet ud med natursten


Nu er stenene faldet på plads, og jeg har besluttet mig til at der ikke skal plantes yderligere i bålbedet fremover. Hosta og Løvefod overvintrer i spande i "kratskoven indtil de skal graves ned igen, når bålbedet har aftjent sin værnepligt med afbrænding af haveaffald.