søndag den 1. november 2015

STØTTEMUR AF MARKSTEN - OKTOBER 2015

 Det milde og tørre efterårsvejr er lige tilpas til et haveprojekt, som jeg længe har villet føre ud i livet. Det store runde bed midt i haven skråner næsten 50-60 cm fra for til bagkant. Det ville jeg gerne rette lidt op på, så bedet blev mere vandret. Indtil 2012 siden stod her et kæmpestort grantræ i midten af det runde bed. Med de senere års storme turde vi ikke lade træet blive stående til fare for huset. Det måtte fældes af en profi.
Det gjorde ondt at se træet falde for økse og sav, for vi havde købt det da vi flyttede ind i vores nybyggede hus i Gram ved Skanderborg i 1966 og taget det med os da vi flyttede i 1973. 


I stedet for grantræet blev der plantet et hjertetræ, hortensia og Cornus kousa Satomi + diverse andre planter. Forrest i bedet var der en kant at porcelænsblomster. Desværre blev de infiltreret af græs og vokset sammen med græsplænen. Jeg havde allerede taget dem op, renset og genplantet hele   2 gange, så nu måtte der ske noget nyt.


Mit ønske: en bunke marksten


En venlig nabo kendte en landmand, som havde denne  bun-ke sten liggende foran gavlen. Dem måtte jeg gerne hente. Det blev til 3 læs i bilens bagagerum. Vi har ingen trailer.


Nu  mangler vi lige at hente et læs sten mere og jeg har lagt dem sådan, at jeg kan se alle sten og vælge mellem stenene.


Først skulle alle planter langs kanten pilles op.


Der lå i forvejen nogle sten langs kanten, godt skjult af planterne, som var groet hen over dem. Blandt andet den store flotte sten, som vi for mange år siden gravede op på grunden.


Igang med puslespillet, for der er nogle regler, der skal følges for at resultatet kan blive acceptabelt. Jeg er jo ingen anlægsgartner, så jeg må prøve mig frem. Princippet er at man blander store og små sten sammen, gerne med de største sten i bunden. Hver sten ovenover skal have kontakt med 2 andre sten - og fugerne skal være så smalle som muligt - helst ingen lange vandrette og lodrette fuger. 


For 40 år siden - da var jeg 35, kunne jeg snildt tumle 50x50 cm betonfliser og også knækstensfliserne. Trappen har jeg bygget op for 40 år siden - og den holder endnu. Markstenene er ikke så tunge, men de skal vendes og drejes mange gange, vurderes og måske erstattes med en anden sten. 

Støttemuren skal ikke være særlig høj, så jeg har givet den et godt bagfald og har stampet almindelig lerholdig jord bagved stenene. I forvejen havde jeg gravet 12 spande jord op diverse steder, men der skulle fyldes yderligere 12-15 trillebørfulde muldjord på til sidst. Muldjorden kunne jeg grave op på skovstien.

Allerede første dag fik jeg klemt min lillefinger noget så læsterligt mellem to sten. Man skal ikke kaste med dem og i hvert tilfælde huske at give slip på dem. Jeg flyttede 2 stk The Pink Fairy roser til det nye bed. Som bunddække røde Heuchera (Alunrod) og endelig en kant af lavendler, som jeg havde fremavlet i løbet af sommeren.
Hele projektet tog 2 dage - det blev mørkt alt for tidligt.


Foreløbig er jeg tilfreds med resultatet. Måske finder jeg nogle bedre sten til øverste kant, men den bliver forhåbentlig alligevel dækket med lavendlerne. 


Vi er nået til 2. november - og det ser ud til at vi skal slå græs en gang mere inden vinterhvilen.


Jeg var lidt ked af at den store kønne sten slet ikke passede ind i "konceptet" for støttemuren, fordi den var meget "anderledes". Derfor fik den en tur på sækkevognen og landede ude foran huset


Jeg er vist kommet til at tippe kantstenene da jeg vippede stenen ned af sækkevognen. Det må jeg se at få ordnet.

Foreløbig er det vist det største haveprojekt jeg har for indeværende år. Til næste år må jeg have gemalen til at tømre en ny plantekasse/højbed.