mandag den 26. oktober 2015

SEPTEMBER MÅNED I HAVEN 2015

September måned kan være en overraskelse med både kolde, triste og regnfulde dage, men også  med en rest sensommer. Det gælder om at nyde denne måned, for om få uger er det tid til at "pakke haven sammen" for vinteren. Lige nu er Hortensiaerne ved at have nået voksenalderen, hvor de modsat os andre ikke bliver gråhårede, men derimod får mere strålende og intense farver i et par uger. Så er det tid til at tage de flotteste blomsterhoveder ind til tørring. Det rigtige tidspunkt er når blomsterne virker tørre og lidt læderagtige. Frøstande fra Allium er ikke bukket under endnu.De hvide hortensiaer i krukker har skiftet farve fra at være limegrønne, dernæst kridhvide for at skifte til mørkere grønt med røde kanter. Til slut er de grønne med højrøde kanter - og så er det tid til at tage dem ind til tørring.


Vi har ingen køkkenhave, dog en ribs- og solbærbusk og så har gemalen 2 blåbærbuske, som i år har givet en hel del bær, som dog aldrig er modne samtidige.
Birketræerne i min lille kratskov har allerede smidt en del blade og varsler efterår


Judaspengene selvsår fra år til år. Det er toårige planter, som først 2. år giver disse sølvagtige frøstande.


Sidst i september bliver en af de tørre dage benyttet til sejlvask. Der er 41 kvadratmeter stof i storsejlet. Jeg skrubber det på terassens fliser, som er dækket med en presenning. Bagefter gælder det om at få sejlet arrangeret sådan at vandet kan løbe af og ikke lægge sig i små søer. Helt tørt bliver det aldrig udenfor, så vi må dekorere sejlet indendørs i stuen. Det er ikke helt nemt med et 12 meter langt sejl. Til gengæld er det bare herligt at sætte et fint og rent sejl på masten igen om foråret.Hortensia i overvældende mange farver og nuancer