fredag den 13. maj 2011

Det knap så sjove forårsarbejde

Endelig kan vi tage fat på det sjovere arbejde. Når alt det nedklippede visne og hengangne er brændt bliver det tid til at så, plante - og også tid til at plante om.
Vejret har jo slet ikke været med os dette forår, som efter min mening kom lidt sent og lidt pludseligt. Det varede længe før jeg fik lyst til at gå i gang med alt det sure arbejde, men nu er det overstået
Græsplænen blev kultiveret og en uoverskuelig mængde mos fjernet - hvor kommer det dog fra hvert år? Jeg er nødt til at skifte mellem de forskellige gøremål. Det gør nemlig at jeg hverken får ondt i ryggen eller arme og skuldre, når der ofte skiftes arbejdsstilling. Terassens fliser blev renset i efteråret og den lange sneperiode har ikke efterladt ret meget ukrudt. Alligevel havde jeg lyst til at rense op mellem de gamle sekskantede "Bellahøj" fliser for siden at feje stenmel ned i fugerne. Det fine tørre vejr blev også udnyttet til at male terassens træværk på de sider der er udsatte for vind og vejr . Midt i den fine periode kom der pludselig en ordentlig omgang haglvejr! Men foråret var nu alligevel for alvor skudt i gang. Duften af Ribesblomsterne er bare forårsduft som jeg mindes den fra min barndoms bypark. Hjertetræet har foldet sine små fine hjerteblade ud og i baggrunden blomstrer naboens mirabelletræ med tusindvis af hvide "sneblomster". Jeg hænger stadigvæk mine hjemmelavede mejsebolde ud og hver aften kan jeg iagttage dettesøde lille halemejsepar. De kommer kun om aftenen. Kompostbunkerne er vendt og den fine muldjord spredt ud rundt omkring i haven. Vi må se at få fornyet brædderne, som er gamle rester fra den orkanramte terasse. Jeg vil gerne kunne åbne kompostbunkens forreste brædder. Mon ikke min rare gemal vil ordne det?
Forhavens mange roser og lavendler samt hypericon bliver klippet godt ned hvert år. Det giver en masse affald til afbrænding. Endnu er det et trist syn. Græsplænen har et par bare pletter forårsaget af sneskimmel, men med en gang vertikulering og gødning skal den nok blive fin igen.
Alle løgplanter er skud op på ingen tid, så også bedene trænger til oprydning og nedklipning af visne staudetoppe. Det ser fint ud med staudetoppe med frø når der ligger sne, men det er nemmere at klippe stauderne ned allerede om efteråret. Det er langt større arbejde om foråret. Mon jeg lærer det en gang?
Det kan tage mange år at etablere en erantisbestand, men nu vrimler de bare frem alle vegne. Blå anemoner, primula og en brogetbladet efeu dækker allerede jorden i et af terassens bede.