onsdag den 25. maj 2016

FEBRUAR OG MARTS 2016 - VENTE PÅ FORÅR

En daglig rundtur i haven giver uro og ro  i sjælen. Der er intet, der kan ordnes nu, medmindre man vil beskære og fælde træer eller foretage andre store ændringer. Så derfor skynder jeg mig ind igen til kaffen og den lune pejs.


Der ser noget trist og dødt ud rundt omkring i den store have. Den grønne græsplæne består mest af mos, som har bredt sig gevaldigt de sidste 3 måneder. Løgplanten "Fuglemælk" skyder op af plænen mange steder, men de plejer aldrig at nå så langt at de blomstrer, før jeg har været der med plæneklipperen. I år må der dog ske noget drastisk med græsplænen. Jeg tror at jeg har været alt for nærig med gødningen sidste år.
Små tegn på forår er der dog rundt omkring. Hvis auriklerne kunne have ventet med at komme op i nogle uger, ville jeg også have haft lyst til at rydde pænt op rundt omkring dem.Åh nej, et kig ud af vinduet: Et stort bøgetræ, som er en af gadens "vartegn" var ved at lade livet. Men jeg forstår nu godt at træets ejer gerne vil have mere lys og luft i sin have.Også på denne årstid er aftenhimlen ofte betagende. Vi ligger i et område, der ofte overflyes af passagerfly i alle himmelsretninger.Jeg har overvintret 3 potter med nyresnerler i vinduet på værkstedet. Heldigvis i selvvanderpotter, ellers ville jeg have glemt dem.  Plantecentret havde stedmorblomster og de kan jo godt tåle lidt frost. Jeg faldt for den lidt specielle abrikosfarvede, samt nogle pinkrøde og hvide. Min erfaring siger mig dog at de ikke skal blive i bakkerne ret længe. Så danner de rødder, som senere ikke vil vokse ud af klumpen.

Jeg havde et eller andet sted læst at ren træaske fra brændeovnen var et godt middel mod alger.
En mindre del af terassen op mod haven blev forsøgskanin. Det var endda rigtigt godt. I starten troede jeg at askens farve bare gjorde fliserne lyse, men efter den første regn var både aske og alger væk.


Forårets indkøb af gødning, kalk og plantejord er ikke helt billig, men i år får jeg brug for endnu mere end det der blev købt i første omgang


Da vi nåede til midten af marts kunne jeg ikke styre mig længere og vejret var også tilpas tørt til at jeg kunne vertikalskære vores græsplæne. Rom blev ikke bygget på een dag, så det tog mig hele 3 dage at vertikalskære på kryds og tværs. Det er nemt nok at køre med maskinen, det er arbejdet med at rive mosset sammen, som kræver gode armkræfter ........ og et sted at komme af med mosset.

Vi har heldigvis god plads til at dække med mos langs hække og på vores lille skovsti. Der skete bare det, at det afrevne mos
begyndte at blive grønt igen, så jeg måtte ud og vende det.
For at kunne køre lange stræk med vertikalskæremaskinen uden at skulle vende alt for ofte, kører jeg anderledes end med plæneklipperen, nemlig diagonalt - på kryds og tværs. 

Færdigt arbejde. Jeg har strøet kalk og gødning samt eftersået hele 13 kg græsfrø. Så er det bare om at vente.................normalt gror græs når jordtemperaturen er 7 grader og derover. I år var temperaturen meget længe om at komme derop på grund af de meget lave nat- og dagtemperaturer. I ventetiden var der så tid til at flytte den gamle rådne plantekasse og få tømret en ny plantekasse.