tirsdag den 10. marts 2015

NY KOMPOSTBEHOLDER AF TRÆ


Solskin lokker straks ud til en besigtigelse - men det er alt for vådt til at man kan arbejde med jorden

Vores kompostbeholder trængte til en fornyelse. Den gamle beholder var lavet af træ fra den overdækkede terasse som gik til i en vinterstorm for mange år siden. Dejligt at have en mand, som straks går i gang med en opgave som denne.
Kompostpladsen befinder sig helt bag i haven - godt skjult af brændeskuret. Den halvt omsatte kompost fra den gamle beholder lagde jeg ved siden af den nye beholder - ingen grund til straks at fylde den op. Det halvt omsatte materiale er klar til brug nu - og kommer i mine indkøbte kartoffelpotter.

De forreste skråtstillede brædder og overliggerne kan tages af når komposten skal fyldes og tømmes.

MARTS MÅNED - LIDT FORÅRSAGTIG

Helleborus - julerose.
Nogle kalder dem også for påskeklokker, hvilket nok mere nærme sig den rette årstid for deres blomstring. Jeg har reddet en hel kasse fra "Brugsen", som desværre ikke er for god til at huske vanding af de planter de har stående på vejen.

Vintergækkerne har bredt sig rigtig mange steder i haven. De stammer fra en lille håndfuld vintergækker, som vores yngste søn medbragte fra et sted hvor der tidligere havde ligget en landejendom og nu var en yndet legeplads for gadens drenge. Når jeg tænker mig om, har jeg mange planter i haven, som jeg kan knytte til en person eller en bestemt begivenhed.  Det er nok ca. 40 år siden Jens Peter kom hjem med de første vintergækker.


Helleborus - "Red Lady"
En venlig nabo har foræret mig nogle få stykker. Siden har jeg delt dem og de står alle så fint. Om sommeren har denne sort rigtig flotte store skinnende finnede  blade


torsdag den 5. marts 2015

FEBRUAR MÅNED - MILD OG VÅD

Det er nu skønt, når man kan finde bordpynten i egen have sidst i februar måned.
Erantis sår sig selv - men man skal vente 4 år før der kommer blomster. Hos os myldrer de nu op alle vegne. Men det er svært at undgå at nogle må bukke under, når man er nødt til at holde jorden fri for ukrudt. 


Juleroserne har jeg fået af en flink nabo - desværre skæmmer de visne blade meget, men snart kommer de flotte grønne blade og til den tid er der stadig enkelte blomster. Jeg har ikke rigtig held med de hvide juleroser. Ofte blomstrer de om sommeren i stedet for.


Sommerfuglebusken som er selvsået har overvintret i en krukke på terassen  uden at tabe de nye blade som kom frem efter afblomstringen. Desværre skal den klippes tilbage for ikke at blive for ranglet i sin krukke.

Siden sidst i november har jeg haft hyacinthløg stående på terassebordene. Også min "brændende kærlighed" som var forvist fra køkkenet efter afblomstringen har stået ude indtil frosten gjorde det af med den. Hyacintherne tåler frosten.


Vintergækkene er opgravede blokke - påskeliljerne er købte løgplanter. 


ET NYT HAVEÅR 2015 -


Vi sætter ikke lys på træerne i haven før 1. december. Til gengæld får lysene lov til at lyse op i hele januar måned

Jeg har forsømt havebloggen meget længe - pludselig er der smuttet et helt år. Haven er nu stort set anlagt sådan som den skal være fremover - og jeg håber at kunne vedligeholde den uden de helt store tunge arbejder.

Vi har ikke haft ret mange nætter med frost og græsplænen har aldrig haft så grøn en vinter. Men mosset gror flittigt!


Sne og en flot solnedgang må man nyde de få minutter inden solen forsvinder igen.
Lidt sne har vi fået nogle gange, men ikke så meget at det har generet trafikken på vores vej, hvor der ikke fejes af kommunen.


Om vinteren kan man rigtig se hvor stor vores snart 50 årige troldhassel er blevet. Den må vist tyndes en del ud når vi er en måned længere fremme. 
Solen har ingen magt endnu - men i baghaven er der stadig træer og buske som står så beskyttede at de ikke har smidt bladene.