fredag den 13. maj 2011

Det knap så sjove forårsarbejde

Endelig kan vi tage fat på det sjovere arbejde. Når alt det nedklippede visne og hengangne er brændt bliver det tid til at så, plante - og også tid til at plante om.
Vejret har jo slet ikke været med os dette forår, som efter min mening kom lidt sent og lidt pludseligt. Det varede længe før jeg fik lyst til at gå i gang med alt det sure arbejde, men nu er det overstået
Græsplænen blev kultiveret og en uoverskuelig mængde mos fjernet - hvor kommer det dog fra hvert år? Jeg er nødt til at skifte mellem de forskellige gøremål. Det gør nemlig at jeg hverken får ondt i ryggen eller arme og skuldre, når der ofte skiftes arbejdsstilling. Terassens fliser blev renset i efteråret og den lange sneperiode har ikke efterladt ret meget ukrudt. Alligevel havde jeg lyst til at rense op mellem de gamle sekskantede "Bellahøj" fliser for siden at feje stenmel ned i fugerne. Det fine tørre vejr blev også udnyttet til at male terassens træværk på de sider der er udsatte for vind og vejr . Midt i den fine periode kom der pludselig en ordentlig omgang haglvejr! Men foråret var nu alligevel for alvor skudt i gang. Duften af Ribesblomsterne er bare forårsduft som jeg mindes den fra min barndoms bypark. Hjertetræet har foldet sine små fine hjerteblade ud og i baggrunden blomstrer naboens mirabelletræ med tusindvis af hvide "sneblomster". Jeg hænger stadigvæk mine hjemmelavede mejsebolde ud og hver aften kan jeg iagttage dettesøde lille halemejsepar. De kommer kun om aftenen. Kompostbunkerne er vendt og den fine muldjord spredt ud rundt omkring i haven. Vi må se at få fornyet brædderne, som er gamle rester fra den orkanramte terasse. Jeg vil gerne kunne åbne kompostbunkens forreste brædder. Mon ikke min rare gemal vil ordne det?
Forhavens mange roser og lavendler samt hypericon bliver klippet godt ned hvert år. Det giver en masse affald til afbrænding. Endnu er det et trist syn. Græsplænen har et par bare pletter forårsaget af sneskimmel, men med en gang vertikulering og gødning skal den nok blive fin igen.
Alle løgplanter er skud op på ingen tid, så også bedene trænger til oprydning og nedklipning af visne staudetoppe. Det ser fint ud med staudetoppe med frø når der ligger sne, men det er nemmere at klippe stauderne ned allerede om efteråret. Det er langt større arbejde om foråret. Mon jeg lærer det en gang?
Det kan tage mange år at etablere en erantisbestand, men nu vrimler de bare frem alle vegne. Blå anemoner, primula og en brogetbladet efeu dækker allerede jorden i et af terassens bede.

Så er vi i gang med havearbejdet

En udendørs påskedekoration
Julen varede lige til påske - før træet endte på komposten. Siden jul havde det stået og pyntet lige uden for stuevinduerne ved terassen.
Ved køkkenvinduet havde vi fornøjelsen af mejserne

Nu er vinteren vist endelig forbi

Julerosen - eller påskeklokken står med sine nøgne blomster og får først flotte blade længe efter.
Vintergækkene lod vente længe på sig i år, men pludselig var de der i hobetal. Det har været en lang kold vinter - og jeg har slet ikke haft lyst til havearbejdet i år, men med enkelte varme dage kommer lysten - og så er der pludselig alt for meget, som skal ordnes. Samtidig med havearbejdet har vi en sejlbåd, som kræver mindst 14 dage med knofedt når der skal skrabes køl, primes, bundmales, vokses og poleres fribord, vaskes kaleche/sprayhood og ordnes sejl. Desuden er der en masse teaktræ, som kræver kærlig pleje for at se ud som nyt. Men vi når det jo nok. Vinteren igennem har jeg selv "bagt" mejsekugler med meget godt i. Så godt at jeg fik brugt en hel sæk med 25 kg afskallede solsikkekærner. Til gengæld har vi haft besøg af mange fugle og vi har grint af solsorten, som troede at den kunne hænge med hovedet nedad og hakke i boldene ligesom mejserne. Der er ganske få mejsebolde tilbage nu, men jeg vil gerne fodre også i den tid, hvor fuglene har unger og knap får føden selv. Med den kulde vi har for tiden er der heller ingen insekter at fange. Pludselig var de der - de dejlige solgule erantis. De har formeret sig ret kraftigt i de sidste år og jeg kan se mange nye småplanter. Foråret giver en masse afklippede grene - og bortset fra dem der kan kværnes og komme på komposten, er det svært at komme af med grene og blade fra kristtorn og rosenafklip. Vi har rigtig mange roser - og dermed en stor stak tornede rosengrene, som skal brændes inden ret længe.