onsdag den 28. oktober 2009

En af de sidste oktoberdage

En rigtig trist og regnfuld dag sidst i oktober måned. Jeg har stadigvæk ikke orket at tømme krukker, men det er vist lige op over. I år har vi arvet en løvsuger fra min søster. Den glæder jeg mig til at bruge. Faktisk har jeg aldrig interesseret mig for at få sådan en, men efter at have afprøvet den, kan jeg godt se fidusen i først at puste blade sammen og derefter at suge dem op. Når de er suget op, bliver de straks kværnet og falder ned i posen. Den skal kun bruges på terassen og i stenbedet. Alle andre steder - bortset fra græsplænen, bliver bladene liggende . Fuglefoderhusets naturtræsstamme var rådnet op, så det er foreløbig sat på "krukke".
I stedet for det gamle fuglefoderhus har det store nye nu fået sin plads der. Lige sådan at jeg kan kigge ud på det fra min seng. Jeg nyder at se fuglene flyve fra og til. Desværre er der ikke rigtig nogen fugle lige nu - alle er skræmt væk af naboernes katte. De kan vente sig - ka' de!
Jeg venter spændt på at der er en flok fugle, som får øje på min flotte kristtorn. De ska' ha' lov!

tirsdag den 27. oktober 2009

Frø til år 2010 af egne planter

Datura eller engletrompet sår sig villigt selv. Men hvis man selv vil styre forekomsten af denne ret grådig og hurtigvoksende plante, kan man tage frø til udsåning.
Naturen har mange måder at arrangere sine frø på. På Datura ligger frøende i en lille frøpose inde i de piggede skaller En smuk og grådig plante, der blomstrer villigt på vore breddegrader Navnene "Pigæble" eller engleblomst er to yderligheder til samme plante
Jeg nåede lige at redde en enkelt frøkapsel fra en plante, som havde sået sig selv, midt inde i mine fuchsiaer.

mandag den 19. oktober 2009

Nattefrosten der udeblev

Nattefrosten snød lidt og lagde kun en lille smule rim på græsplænen og en tynd isflage på fuglebadet. Så endnu kan vi nyde synet af blomsterne i krukker og det nye farvespil på blade og træer. Men det tynder da mere og mere ud i bladhænget. Til gengæld giver Hosta et prægtigt gyldent islæt alle vegne.
Kristtornens bær er nu næsten røde og modne
En enlig rosenkvast midt i rhododendronbusken
I skovkanten har efteråret for alvor holdt sit indtog

mandag den 12. oktober 2009

Dagen før den første nattefrost?

Meteorologerne har varslet den første nattefrost, så måske bukker mange af terassens blomster under for frosten i løbet af natten. Så får jeg travlt med at klippe tilbage og tømme krukker. Det er dog kun Fuchsia som får lov til at overvintre i garagen. Resten må klare sig eller bukke under. Jeg kan sætte krukkerne lidt i læ og håbe at de klarer sig gennem vinteren.
Det tynder stærkt ud i toppen af træer og buske, men sådan skal det jo være
Jordbærplanterne i amplerne bliver gravet ned et sted langs hækken, hvor de overvintrer
Hosta planterne er de første, der varsler vinterens komme
Blågranen står med sine kilotunge kogler, som er ved at tørre ud. Børnebørnene og jeg har moret os med at skyde til måls efter koglerne med en slangebøsse. Når vi ramte, dalede frøene ned mod jorden som små roterende helikopterblade. Vi fik også plukket de sidste æbler ned - det foregik med lassokast omkring de højest siddende grene.

tirsdag den 6. oktober 2009

Indian Summer - hvor længe endnu?

Det var meningen at der skulle plukkes æbler den første søndag i oktober. Men en ordentlig æblerasler sørgede for at de fleste æbler kom ned af sig selv. Nu skal der så for alvor gang i æblemosfabrikationen, for stødte æbler holder sig ikke ret længe. Det er ikke længe jeg opholder mig i haven, men en haverunde skal der dog til hver dag.
Enten husker jeg ikke godt, eller også passer det at vi har en usædvanlig lang Indian Summer
Der er fine farver rundt om i alle bede.
Har man set mage til kristtorn?
Svampene gror som besat på den gamle træstamme
Et kig fra "skoven" og ned til æbletræet, som er lidt tynd i toppen nu.
Havebænken er båret ned på terassen og venter på næste forår
Skovstien er dækket med nedfaldne blade, som skjuler græs- og hækafklippet, som er placeret der i løbet af sommeren
Lidt i forfald
Forfald med flotte farver
Lige nu er jeg ikke så næn med at lade blomsterne sidde. Nu plukker jeg alt, hvad jeg kan, for om få uger er der sikkert ikke mere tilbage, som er værd at kigge på.
Bordpynt med passende servietter