mandag den 24. august 2009

En aften på terassen

Et kig over til terassebordet hvor der er morgensol
Glasruderne har fået malet nogen stiliserede træer til advarsel for fuglene
Her er rart at være ude i næsten al slags vejr
Vi bor på terassen fra påske til oktober måned.
Da vi gik på pension fik vi lavet vores terasse om. Den var overdækket også dengang, men nu skulle det gøres af prof'ier og af de bedste materialer. Terassetaget blev løftet og skåret ind i taget, så der kom mere højde på. Vi ville kun have langsgående limtræsbjælker og støttesøjler for at bevare mest mulig lys i stuen.
Der blev ialt 8 meter = 4 fag a' 2 meter. Her valgte vi at få sat panserglas foran de første 2 fag - altså 4 x 3½ meter terasse, som er er et lunt beskyttet hjørne i husets vinkel. I stedet for et almindeligt terassetag valgte vi at få et isolierende tag, som ikke giver kondensdryp. Vi kunne have valgt at bygge en vinterhave i stedet for, men da stuen ud mod terassen i forvejen har glas mod terassen, havde vi ikke brug for det - og slet ikke når vi tænkte på hvor varmt der bliver i en vinterhave.
Vi er yderst tilfredse med den løsning vi har nu og kan varmt anbefale en halvt lukket terasse.
Kig op mod havens "1. sal" fra terassens sofaplads.
Trappen op til " 1. sal"
Et kig ned på terassen fra 1. sal - her kan man ane vores morgensolplads.

Der har været mange dejlige lune aftener den sidste måned. Det eneste minus ved at være omgivet af mange blomster i krukker er at der skal slæbes i hvert tilfælde mindst 100 liter vand fra regntønderne. Selvom det regner, kommer der ikke meget vand ned i krukkerne. Det havner på bladene og triller af. Men jeg er da glad for at det kun har været nødvendigt at fylde en enkelt af de 3 regntønder op med postevand een gang i løbet af sommeren.

Tætte beplantninger - uden vedligeholdelse

I mange år har jeg arbejdet på at gøre haven så vedligeholdelsesfri som muligt. Nu er det ved at være på plads, så havearbejdet er blevet en del nemmere. Løsningen er bundbeplantning, og sammenplantninger, så det ene hold planter afløser det andet. I mit tulipanbed har hortensiaerne fuldstændig overtaget og der er ikke en stump jord at se.
Lugningen begrænser sig nu til de steder, hvor der er fliser og græskanter, som skal trimmes. Nogle steder vil jeg også springe over de afstukne græskanter, fordi buskene bare vokser henover. Så må man klippe græsset så tæt på buskene som man kan. Efterhånden er der ikke nogen bare pletter, hvor der kan plantes nyt uden at noget andet må væk.
Heuchera fåes i mange farver og faconer. Jeg er vild med den mørkerøde, som jeg efterhånden har mange af, selvom jeg har delt mange med min søster.

Rød - rødere - rødest Lobularia Cardinalis

Lobularia Cardinalis
Blomsterne er så røde at de ikke kan stå hvorsomhelst uden at slå et bed helt i stykker. De kan lige gå heroppe i "skovbedet" ved siden af bænken. I foråret havde dræbersneglene gnavet dem helt ned til jordskorpen inden jeg fik set mig om og strøet nogle sneglekorn omkring dem. Heldigvis er størsteparten af dem kommet igen. Jeg må have dem delt lidt, så der kan blive lidt flere af dem.
Her ved siden af bænken er der kun grønne og hvide farver, så her gør den knaldrøde farve ingen fortræd.

Blomster i min augusthave

Augusthaven byder på mange blomster
Afhængig af vejret har nogle planter en længere eller kortere blomstringstid. Høstfloksen har for eksempel haft en meget lang blomstringstid. I begyndelsen for 6-8 år siden, havde jeg kun en enkelt plante og købte senere en lyslilla til at matche den pinkfarvede. For et par år siden havde høstfloksen sået sig selv et par andre steder, så der nu er flotte lysende høstfloks mange steder. Jeg overvejer at købe en hvid høstfloks.
Mange andre planter er på deres højeste i øjeblikket. Skiftende vejr med sol og regn har sat nogle i stå - og skub i andre planter.
Hjemmeavlet Ageratum - en plante, som jeg sår hvert år, fordi den netop nu i august afløser lavendlens blå farver. På frøposen er det lave kompakte planter, men hos mig er de altid 2o-30 cm høje og det passer fint med at de lige kan titte op over bunddækkende planter. Jeg skal huske at tage frø af dem.
Høstanemoner er flotte, jeg kan li' deres smukke blade om foråret, hvor de hurtigt dækker bunden. Lige nu kan jeg kigge ud på store skyer af lyserøde blomster med mange nikkende smukke grå knopper
Min lilla høstfloks
Min pinkfarvede høstfloks
En travl bi i en sentblomstrende katost-blomst
Et farvespil, som jeg slet ikke kunne få ordentligt i "kassen"
Rosen "Lady Chatterley" en krydsning mellem "Queen Elisabeth" og "Superstar".
Oregano i blomst - den bliver klippet ned om et øjeblik, hvis vi skal have flere krydderblade ud af den i år.
"The Pink Fairy" rosen som bliver ved med at blomstre i det uendelige.
Buddleja og forskellige Hortensiabuske
Her i august har der været op til hundrede sommerfugle i busken - på een gang. Det er bare et pragtfuldt syn - bortset fra at der også kommer mange larver ud af mange sommerfugle. Nå, pyt med det - dem tager mejserne sig af til foråret.
En overvandet sukkulent - men den er heldigvis kommet sig igen.
Hjemmesåede Tagetes " Vanilla". De dufter/lugter ikke som almindelige tagetes. Godt for dem, ellers havde jegt ikke sået dem år efter år. De købte frø bliver noget højere end mine tagetes, som er sået af frø fra sidste års planter.

søndag den 23. august 2009

Hortensia'er i mange farver og former

Hortensia har fuldstændig overtaget når det gælder havens farveindslag. Efterhånden har jeg fået mange forskellige slags, uden at jeg bevidst har købt bestemte sorter. Dog er der to sorter, som adskiller sig fra de "kulørte" og det er Hortensia Annabelle, med de store hvide runde blomsterhoveder og Hortensia Paniculata, som har blomsterne siddende på lange stilke og i klaser.
En af de mange hortensia som jeg fik ganske gratis i Brugsen sidste år, fordi de skulle kasseres. Efter kyndig pleje hos mig, er de allesammen blevet store og stærke i år. Farverne bliver som jordbunden er til. Og der må virkelige være stor forskel på jordbundsforholdene i vores have.
En meget gammel lavendelfarvet Hortensia, som oprindelig var hvid, men nu starter med at være lavendelblå for at ende i en svag rosa farve.
Her kan man se at den blå farve er ved at skifte til rosa
Rosa og blå blomster på samme busk
En helt anden slags - Hortensia " Alpenglühen".
Hortensia Paniculata med de lange blomsterklaser, som er fine til tørring
Hortensia Paniculata bliver klippet ned til 20 cm hvert forår.
Så knaldblå en hortensia at den næsten skærer i øjnene. Det er sjældent at finde en blomst, som er så ren blå. De fleste blå blomster tenderer til at have et lidt rødt eller lilla skær.
Hortensia Annabelle, som skal klippes ned til 20 cm hvert år. Jeg har vist fundet det optimale voksested til dem oppe i skovkanten, hvor de står i humusrig jord og i let halvskygge.

Rundt omkring i havens bageste del - skoven

I vores skov, - hvilket er noget af en overdrivelse, for der er faktisk kun en sti på ca. 50 m omgivet af nogle store træer og buske, er der nogle gode kik ned over hele haven. Her er det vores havebænk, som benyttes flittigt
Et andet kig ud over Hortensia Annabelle og ned til min tørreplads
"Skovstien", som vi sommeren igennem dækker med afklippet græs og det haveaffald, som har været en tur gennem kværnen. Men det er lidt trist allerede nu at se visne blade på skovstien.
Mine tornløse brombær har sat mange bær, men de plejer desværre at være noget "vindtørre". Jeg håber at de bliver bedre i år.