mandag den 21. juli 2008

Hortensia Annabell

Hortensia Annabell kan jeg ikke få nok af
Sidste gang jeg skrev om Annabell var de knapt nok fuldt udviklede, men efter et par dage med regn er de ved at være rigtig flotte. Planten kan lide halvskygge og det får de under de store seljerøn og birketræer bagest i haven. I næste uge må jeg i gang med stiklingeformeringen for at de kan få et godt rodnet inden vinteren.

søndag den 20. juli 2008

Mit runde sommerbed midt i plænen

Det runde sommerbed, som ellers er bålsted . Om sommeren sætter vi børnebørnenes trampolin over bedet og om vinteren og foråret bruger vi det til at brænde haveaffald. Derfor er der plantet sommerblomster som skal fornyes hvert år. Hostaen graver jeg op og sætter i spande. Vi prøvede at undvære bålstedet, men det gik ikke uden. Allerhelst havde jeg plantet roser og lavendler. Men nu prøver jeg lidt nyt hvert år. Nye blomster i år er de spanske marguritter, som jeg fik billigt. Jeg nipper de afblomstrede hoveder af og blomsten takker med mange nye skud og blomster. Det er ikke sidste gang jeg har købt spanske marguritter - som forresten hedder "Bornholmere" i Tyskland. :-)
De hjemmeavlede Tagetes Vanilla er knebet kraftigt så de ikke bliver for høje og kommer i karambolage med trampolinen når den er sat op.

De små krybende planter er biblomme eller strandkarse, som overhovedet ikke dufter af karse, men har en bedøvende honningagtig duft.

Midt i juli måned efter regnen

Filippa - et dejligt gammeldags æble
Årets første æblerasler - de dårlige kommer ned først
En dejlig græsplæne til leg - her spiller vi kongespil til Lasses fødselsdag
Hortensia Annabell
Denne dejlige hortensia adskiller sig meget fra de gængse Macrophylla-sorter idet den blomstrer på nye årsskud. Blomsterhovederne kan blive enormt store og de er snehvide, når blomsterhovedet er fuldt udviklet. Jeg bruger dem også som snitblomst fordi de holder sig flotte i omtrent 14 dage. Jeg startede med 5 planter a' 99 kr, men jeg har sidste år haft held til at stiklingeformere, hvilket gik både hurtigt og nemt, så nu er der 10 planter på rad og række. I næste uge vil jeg igen tage nogle stiklinger.
Pludselig var der et væld af Lathyrus - åh, hvilken herlig duft
Rosen "uden navn" har en aldeles skøn farve, douche rosa og alligevel stærk. Den er købt som potterose og er efter et liv inde i stuen kommet ud i haven sidste år. Klatrerosen med navnet "Foam" lever helt op til sit navn. Det er 3 år siden den blev plantet sammen med de små røde roser, som jeg ikke kender navnet på, men de minder i størrelsen meget om The Fairy rosen.

torsdag den 3. juli 2008

julihave - tørresnor

Astrid Lindgren
Denne rose er i blomst lige indtil frosten kommer. I år er den omtrent ½ meter lavere end den plejer at være, og det må tilskrives sommerens tørke. Til gengæld er det ikke gået ud over blomstringen og det smukke blanke løv

2 engletrompeter (Daturum) midt i bålbedet og de må have været i jorden, for jeg har ikke sået nogen i år. Sidste år hev jeg dem op da de var blevet alt for store i en krukke.

- i Sigfred Pedersens vise "Tørresnoren" var der vist mere poesi i de klædningsstykker der var at skue på snoren - men en gang hvidvask er hvad min tørresnor kunne byde på i dag.

Jeg kunne ikke undvære min tørresnor oppe på græsplænen - og lidt af vejen for det almindelige udkik over haven. Vi har altid haft tørresnor på denne måde, fordi den er meget mere anvendelig end et paraplystativ især når der skal tørres sejl og andet stort. I dag havde jeg endda haft pillet snoren ned og givet den en omgang vask, fordi den var blevet noget grøn og ville smitte af på tøjet. Nu er den parat til mange kurvefulde vasketøj igen. Her i aften har jeg hængt sort tøj op, som får lov til at hænge natten over uden at blive bleget af solen. Men jeg hørte lige i TV-avisen at solen står op kl. 4.23. Men mon ikke det går?