tirsdag den 24. juni 2008

Utroligt grønt efter lang tids tørke

Et kig ned over haven fra kratskoven
Bålbedet er ved at vokse sig tæt

Græsplænen har overstået tørken uden at visne og er stadigvæk flot grøn. Jeg har eftersået nogle pletter, hvor jeg havde brugt ukrudsfjerner - så det gør jeg aldrig mere. Til gengæld har jeg planer om at strø kunstgødning så snart der er udsigt til vedvarende regn, som kan bringe gødningen ned i jorden. På den måde holder vi plænen fri for mos.

mandag den 23. juni 2008

Jordbærtid

Der var engang et jordbær
Vi har ingen køkkenhave, kun et højbed med krydderurter og nogle krukker med tomater. I år ville jeg også sløjfe "ampeljordbærrene", men det var min gemal ked af, for amplerne hænger uden for vinduet til hans værksted. Jordbærrene sætter frugt hele sommeren - og Trine var akkurat stor nok til at snuppe de første modne bær ganske uden brug af hænder. Hun havde dog først spurgt om vi sprøjtede vores bær - og det gør vi selvfølgelig ikke .

Hvor kommer de fra?

Pludselig har vi fået masser af vilde jordbær, som jeg formoder vi har fået via en fugleklat. Der er mange planter, som gror vildt, så vildt at jeg allerede har rykket mange planter op. Enkelte får lov til at blive stående for børnebørnene elsker de små bær, som smager ganske vidunderlige.

Klatrerosen er på sit højeste lige nu
En skøn rubinrød klematis op ad skurets platingrå brædder

søndag den 22. juni 2008

Have- og terassehygge med syslerier

Have- og terassehygge en lun junidag - dagen før Sct. Hans aften.
Vi var så heldige at være "frøkensitter" i denne weekend. Det gælder det bare om at nyde, for hold op, hvor bliver børnebørnene pludselig store. Vejret var til udendørs hygge på terassen og Trine stod model i sin nye top,som jeg lige havde strikket færdig. Den kan ses nærmere på min håndarbejdsblog. Farfar hyggedes sig med at sætte "Judaspenge" på snor. De skal senere bruges til kranse, når de er blevet tørre.

Trine morede sig med at flette hånd når der blev en pause fra den bærbare. Det kunne mine gamle fingre ikke gøre efter. Hun kunne endda fotografere med den anden hånd. Alt i alt en dejlig weekend, som vi kunne ønske os mange flere af.

mandag den 16. juni 2008

Midt i juni - efter regnbyger

Gertrude Jekyll - en dejlig rose med en berusende duft i en stor krukke på terassen

Penstemon - en frodig staude - plantet i krukke

Jeg købte kun en enkelt plante sidste år. Den har været i den store krukke lige siden, kun dækket af julepyntegrønt hele vinteren. Jeg vil tage frø af den og også forsøge stiklingeformering, for det er en plante med stor farvestyrke, tilpas højde - og så er bierne vilde med den. Den ville være skøn sammen med de blå Salvia.

Det er også lykkedes mig at tage frø af sølvblad, men de var meget længe om at spire, så jeg købte en enkelt potte, som jeg delte i 5 enkeltplanter. Den sølvgrå farve ligner et vandfald ned at krukkens sider.

Lavendlerne står på spring og er lidt senere end i 2007

En usædvanlig smuk hvid duftende rose "Snehvide"

Rosen har det smukkeste blanke løv og efter at jeg har haft gravet godt op omkring dens rødder og udskiftet al byggeskrot med fin jord, gror den som besat. Jeg har dog også husket at grave en omvendt 2 liters plastikflaske med uden bund ved rosen. Nu når vandet virkelig ned til rødderne når jeg en sjælden gang vander planten.

Salvia Nemorosa er så flot og jeg prøver at stiklingeformere den
Bålbedet er ved at vokse sig tæt
Da det viste sig at bålbedet, som i perioder skjules af børnebørnenes trampolin ikke kunne undværes til afbrænding af affald i forårsmånederner, har jeg beplantet med sommerblomster og med hosta + løvefod, som nemt kan graves op og flyttes om efteråret. De øvrige planter er sommerblomster. Nogle købte spanske marguritter, erhvervet for 40 kr og hjemmeavlede tagetes og biblomme. Tagetes er af den høje hvide slags, som ligner nelliker. De er blevet knebet kraftigt, så de ikke bliver så høje, men mere buskede. Biblommen klipper jeg tilbage efter endt blomstring, og så blomstrer den endnu flottere 2. gang.
Mit hjemmelavede ligustertræ blomstrer
Mein selbstgebastelter Baum aus Ligustrum blüht

onsdag den 11. juni 2008

Må vi bede om lidt regn - please

En næsten arbejdsfri måned i haven
Den lange dejlige periode med sol og manglende regn har både fordele og ulemper. Det er begrænset med ukrudt, snegle og plæneklipning. Til gengæld skal der rendes med vandkande mange gange, for det er ikke så få liter vand jeg har bragt ud. De tre regntønder var hurtigt tømte, så nu er de fyldt med "købevand" så vandet bliver tempereret til vanding i de "stegte" krukker.

Krukkerne er flyttet ind under terassens skygge

Der er stadigvæk grønt og frodigt - selv græsplænen er mest grøn - dog med enkelte svedne pletter. Vi vander aldrig andet end krukker men i år har jeg været nødt til at vande udplantningsblomsterne. Det ville være for ærgerligt om arbejdet med at drive dem frem skulle være spildt. Indtil nu klarer de sig med en smule vanding.