lørdag den 28. oktober 2006

Æblemos i microovnen - bare nemt

Æblemos kogt i microovnen
Så nemt har vi aldrig før fået brugt vore æbler fra haven. Peter skrællede æblerne og jeg fik lige så hurtigt kogt dem til mos i microovnen. Jeg har kogt dem med forskellige "moshedsgrader", sådan at de knap så udkogte kan bruges til blandt andet kagefyld. Jeg havde allerede slæbt den store gryde frem da jeg kom i tanker om at det måtte kunne gøres i microovnen. Og det var bare så nemt. Jeg kom æblerne i det store ildfaste glasfad - låg på og 10 minutter på 600 grader.
- Og jeg fik heldigvis låget af inden det hele spruttede over. Derefter var det 10 minutter uden låg - klar til næste portion. Derefter kom mosen i plastposer og i firkantede plastbeholdere. Plastbeholderne fjerner jeg igen når mosen er frosset. Men jeg kan godt lide firkantede frosne blokke, fordi de er nemmere at stable i fryseren. Om aftenen fik vi risengrød med ... æblemos.

Alle vore fuglefoderhuse

Fuglefoderhuset med landingspind ved køkkenvinduet
To foderautomater på terassen

Et stort fuglefoderhus foran vinduet i mit arbejdsværelse

Foderhuset foran soveværelsesvinduet

Jeg skyndte mig at komme op af fjerene i går morges, hvor der bare var det flotteste lys over haven - det var næsten helt forårsagtigt, selv om datoen var den 27. oktober - utroligt. Min Peter lavede fuglefoderhuset til mig da jeg gik på pension og det er herligt at se ud på fuglenes aktivitet. Fra min seng kan jeg også se stærekassen i æbletræet.

Min fingersnilde gemal har lavet alle disse fuglehuse til os.

Teaktræsmøblerne renses

Teaktræsstolene renses og lysnes
Vi kan godt lide den sølvgrå farve som teaktræsmøbler, der står udenfor erhverver sig i tidens løb. Men de får kun denne farve, når de er udsat for vind og vejr. At de er grå behøver jo ikke at betyde at de er snavsede og jordslåede. Imidlertid ville jeg gerne rense disse to stole, fordi de skal byttes om med nogle andre og stå sammen med et lyst bord på den overdækkede terasse.
Jeg har i tidens løb renset masser af teaktræ, blandt andet på vores båd. Derfor kunne det ikke falde mig ind at købe nogle af disse "Rens-af" produkter fra kendte firmaer. Hvis man studerer indholdet, vil man kunne se, at de indeholder dels kaustisk soda - dels citron- eller oxalsyre.
Så jeg nøjes med at købe kaustisk soda og citronsyre, nok til at blande mindst 10 liter af. Så der er til mange gange.

Kaustisk soda sprøjtes eller pensles på møblerne

Kaustisk soda er stærkt ætsende (basisk) så man skal bruge en børste med nylonhår, alt andet bliver ætset op. Læs omhyggeligt brugsanvisningen på emballagen. Og husk gammelt tøj, gummihandsker og beskyttelsesbriller. Hav altid rent vand i nærheden når du arbejder med opløsningen. Møblerne bliver helt mørke, når den kaustiske soda har virket et par minuttter. Så børster jeg med en stiv børste, og skyller efter med rent vand.

Neutralisering med citronsyre opløst i vand

Det tager kun et øjeblik, før man kan se at citronsyren neutraliserer og lysner træet igen. Når det har virket et kvarters tid - om sommeren kan man være nødt til at gøre træet vådt igen, fordi virkningen ophører når citronsyren tørrer ind, ja så mangler man kun at skylle godt efter med rent vand. Jeg vil dog efterfølgende sjaske stolene ind med en sæbeblanding (træsæbe). Desværre begyndte det at regne inden stolene var helt tørre, hvilket ellers går ret hurtigt med teaktræ på grund af dets olieindhold. Vandet trænger kun ind i træets overflade. Det sidste billede er taget af stolen inden den var helt tør.

Caféstolene blev renset og træsæderne slebet let og lakeret med gulvlak.

Det er nu mest for den store Fuchsias skyld jeg har taget billedet. Jeg ved stadigvæk ikke hvordan jeg skal overvintre den. Den står i en plasticspand og er flytbar. Måske får den en tilværelse som nomade og må flyttes fra terasse til udhus, til garage, til værksted - og forhåbentlig ikke til komposten.

onsdag den 25. oktober 2006

Det gode vejr fortsætter - men....

Lyserøde og pink tulipaner
Jeg kom lige til at købe 6 nøgler rosa og pink - nej undskyld, jeg mener 6 poser tulipanløg - men det er mindst ligeså fristende som hvis det var garn. Alle løg blev gravet ned i forhaven omkring trappen. Det er altid så spændende at se, hvad et løg kan udvikle sig til - og disse er i størrelsen XL - og så store at jeg ikke kunne lukke hånden omkring dem. I forgrunden lidt påskeliljer, som er blevet gravet op hist og her hvor jeg har plantet andet om.

Styr på lecakuglerne i krukkerne

Jeg har syet nogle lange poser af noget gammelt gardisettegardin. Poserne bliver fyldt op med leca-sten og lagt i bunden af mine krukker. Om efteråret er det nemt lige at tage posen op igen, ryste den - og så er den klar til næste forår. Dejligt at være fri for at rode "drænet" frem af jorden, som dengang jeg brugte knuste potteskærver som dræn.

Dekorative svampe omkring lærketræet

Hjertetræet i sin flotte efterårsdragt Lidt flere efterårsfarver - men meget sommer endnu

torsdag den 19. oktober 2006

Sommeren der ikke ville slutte

En af de sidste sensommerdage?
Det varer ikke længe før vores "Sweetie"-båd skal op af vandet, masten er taget ned og i år var det så dejligt vejr at vi kunne vaske sejl udenfor. Peter købte en stor presenning, som vi kunne lægge på terassen og så kunne der skrubbes på livet løs. Herligt at få det overstået. Så det der ligner sne i baggrunden er såmænd kun vores forsejl, som hænger til afdrypning. (27 m2 stof).

Store pindesnittedag hos farfar og farmor i efterårsferien

De første tegn på efterår - rønnebærrene er røde

Sommeren kom sent i år, men til gengæld er den blevet her længe. Det er først nu de første tegn på efteråret er begyndt at vise sig. Jeg nænner næsten ikke at hive sommerblomsterne op endnu.

Morgensol i køkkenet en tidlig oktoberdag

Spraglede roser til bordpynten

Disse spraglede roser er egentlig mere sjældne end kønne, men sammen med den fersken/orangefarvede dug var de meget smukke.

Min kæmpefuchsia

Engletrompet i oktober

Efterårskrukke

Jeg kunne ikke nænne at smide de smukke japanske kvædefrugter fra den opgravede busk væk, derfor blev de bundet fast til den sjove troldhasselgren, som jeg har sat midt i krukken

Rigtige kvæder til syltning

Min søster i Flensborg har et rigtigt gammeldags kvædetræ, som aldrig har båret så mange frugter som i år. De er bare så smukke at se på og dufter simpelthen dejligt. Men man kan ikke spise dem - de indeholder samme syre som slåen, så hvis man gerne vil være "snerpet", skal man bare tage et bid af en kvæde. Til gengæld giver de en pragtfuld gelé med den allersmukkeste orange farve.

lørdag den 14. oktober 2006

Færdigt arbejde og forhaven trimmet

Restfliserne blev brugt til kanter omkring gangens fliser
Og da jeg var ret træt af at de små sten omkring brønddækslet "tiltrak så meget ukrudt", har jeg i går lagt dem ned i cement. Gemalens krav var dog at jeg lagde pap omkring alle sider så brønddækslet var til at få op igen. Desuden ville murerarbejdet blive ødelagt, når dækslet skulle op. Det kunne jeg godt leve med. Tror at dækslet har været oppe 1 gang hvert 10. år.

Alrunerod (Heuchera)

Jeg har forelsket mig i denne skønne bunddækkeplante, som får lange blomsterstande med smukke blomster om sommeren. Alrunerod er en vinterhård staude og den der ses på billedet plantede jeg sidste efterår i en krukke, hvor den nu var blevet alt for stor. Jeg har flere eksemplarer fra krukker og de er alle skifte ud med nye små planter og de store er kommet i jorden andre steder, som for eksempel her.

Endnu et brønddæksel

Vi er de heldige indehavere af 3 toiletter og dermed 3 brønddæksler, som af en eller anden årsag ligger så højt at de kommer i karambolage med flisebelægningen. På dette dæksel har vi sat en krukke og jeg håber at efeuen efterhånden vil brede sig ud over dækslet.

Rundinger i stedet for hjørner

Jeg altid syntes bedre om rundinger i haven end om firkantede hjørneafslutninger. Det gælder også for bede af alle slags. Knækstensfliser er lige store nok til at lave rundinger med en lille radius, men det gik lige. Ny fortrappe med anden hældning

Den gamle fortrappe hældede lidt bagover, mens den nye hælder fremad, så vandet kan løbe af. De første gange jeg rendte op og ned af den føltes det meget mærkeligt, men vi vænner os vel til den. Med den store mængde fliser og sten der skulle bruges ville vi genbruge de gamle sten. Alene bortskaffelsen ville koste en formue. Nu er jeg glad for at vi genbrugte fliser og sten, for de har den rette patina og lader planterne komme til deres ret. Alle roser er plantet ned igen og det var et større arbejde. Man kan ikke plante roser, hvor der før har stået roser, så jeg var nødt til at skifte al jorden i rosenhullerne ud med anden jord. Heldigvis havde vi kastet al jorden der var tilovers bag stenene op på "2. sal" . Nu kunne jeg bare tage jorden derfra.

72 meter knækstenskanter

Et stykke med bart over til naboen

For enden af knækstensmuren stod der et ældgammelt hyldetræ som skærmede lidt for naboens røde bil. Træet måtte væk sammen med en japansk kvæde, som det tog 2 timer at få gravet ud, ellers kunne vi ikke komme til stenkanten. Nu må jeg vælge at at se på den ende af haven med en drengs øjne: "Nøj for en smart lastbil". Men der er plantet nye ligusterbuske allerede.

Jeg har moret mig med restfliserne og sparede turen til lossepladsen

Restfliser under havebænken

Havebænken er blevet benyttet flittigt hele sommeren. Men benene havde vi sat på 4 fliser - med det resultat at fruen ikke kunne nå jorden med egne ben. Efter at vi har lagt fliser under bænken skulle "fodskamlen" ikke være nødvendig mere.

Så er alle fliser på plads

Den gamle opkørsel
havde i flere år trængt til fornyelse og som min gamle ferieplejemor ville have sagt: "Det æ da vist æ noe sturhed å få gjo' noet ve det!" Med hjælp fra nogle venner skulle der så ske noget i år: Ny belægning i indkørslen, ny trappe ved fordøren og opretning af samtlige knækflisekanter - ialt 72 meter.
Den gamle belægning er kørt væk og der er gravet ud og gjort klar til at blive fyldt op med stabilgrus og et lille lag sand.
Så er de nye brosten til indkørslen og sandet til trappe og knækstenskanter leveret - en ordentlig bunke - det viste sig dog at vi kom til at mangle 6 halve sten. Vi lejede en stor vibrator, som fik meget at bestille i et par dage. Se, nu ligner det allerede noget! Men nej, nu gik det først rigtigt løs. Rundingen i knækstenskanten skulle jo tilpasses rundingen i opkørslen, som er nødvendig når vi skal svinge op i indkørslen. Og hov, der kom lige det kabel frem, som vi havde ledt efter da vi fik nye lamper forrige år.
Den gamle fortrappe og stenkanterne Fortrappen havde det ikke for godt og var begyndt at skride - enkelte fliser var løse. Nu skulle det hele pilles ned og forankres i cement. Det ses også tydeligt hvordan stenkanterne "jigler og bigler" som vores børn kaldte ting der ikke var lige eller lidt løse i det. Ja, nu kan det snart ikke blive værre. For at stenkanterne ikke skal skride igen, skal der i stedet for jord fyldes ud med sand bagved. Så der blev en masse jord tilovers, som det blev mit lod at fordele rundt omkring i haven. Og alle roser måtte graves op og slåes ned et sted.
Så er den nye trappe sat og nu kan kanterne sættes. Før lå den første flise på jorden uden underlag. Nu skulle den første flise graves ned og cementeres samtidig med at der blev fyldt op med jord. Jeg ville gerne have 1 række fliser mere i højden og dem var vi så heldige at få hos en nabo, der ikke skulle bruge dem mere. Vi lå i fast rutefart ned ad vejen og hentede 140 knækfliser. Der kunne være 12 i bagagerummet ad gangen.
Så er vi ved at være færdige - men jeg synes også at mine overarme er vokset og armene blevet 10 cm længere. Nu skal forhaven trimmes og så er der stadigvæk meget andet der skal nåes inden vinteren. - Krukker tømmes, nogle beplantes med lyng og vinterhårde vækster, æblerne skal plukkes, græsplænens kanter stikkes af for sidste gang i år - og - og -og. Haven bliver man først færdig med, når den er dækket med sne eller er bundfrossen. Det er ikke altid jeg gider gå i haven, men når jeg først er kommet igang, glemmer jeg både tid, madlavning og alt andet. Men der er samtidig god tid til at tænke tanker.